onsdag 10 december 2014

Chokladkakor!!

Detta gjorde jag: Chokladkakor med pärlsocker.

Receptet/Hur gjorde jag: Vi använde ett recept i kokboken. Så att först blandade jag smör/margarin och strösocker. Efter det så blandade jag i vaniljsocker, mjöl och kakao och blandade det igen. Sedan så blandade jag det med händerna till en deg och plattade och la ut den på en plåt och strödde på med pärlsocker.

Ändringar i receptet: Jag halverade satsen eftersom jag jobbade själv men andra ingedienser. Jag skippade även kanelen i smeten/degen för att jag är inte så förtjust i det. Jag gjorde även bara en längd när det skulle vara 4. 

Viktigt att tänka på: Om du gör mer än en längd så tänk på att göra dom lika stora så att inte den ena kanske blir för rå eller för bränd. Häll även i den rätta mängden smör för att inte smeten ska börja bubbla i ugnen.

Råd och tips: Häll på pärlsocker om du vill ha en söt smak eller något annat på.

Jag jobbade med: Millie och Abdi.

Vi jobbade i kök nummer 4.

Eftersysslan: Tömma och starta diskmaskinen.

Utvärdering: Kakorna blev väl sådär. Dom blev ganska lösa i konsistensen och smakade inte det bästa på grund att dom blev väldigt grumliga. Färgen blev bra iallafall. Det blev inte som jag tänkte för att trodde att dom skulle bli bättre. Ingenting blev direkt som en överraskning.


onsdag 3 december 2014

Lussekatter!

Detta gjorde jag: Lussekatter.

Receptet/hur gjorde jag: Vi följde ett recept ur matboken som vi hade och sedan så skrev vi av det på ett annat papper för att vi skulle få ut halva satsen, och då blandade vi först mjölk och smör i en gryta till 45 grader. Efter det hällde vi i det i en bunke och tillsatte jäst, sedan så blandade vi i mjöl, socker, fiberhusk och salt. Sedan lät vi degen jäsa under en bakduk i 5 min ungefär. Efter det kavlade vi ut degen och hällde på smör, socker och kanel och satte in det i ugnen i ca 15 min. 


Ändringar i receptet: Vi tog ett annat mjöl istället för det vanliga, sedan så delade vi också receptet på två för att det skulle bli 20 stycken ifrån början, men sedan så ändrade vi så att det blev hälften alltså tio stycken och fem stycken var. Efter det tog vi heller inte samma ugnstemperatur och tiden tog vi inte samma heller för att dom skulle bli bra och rätt konsistens. Vi tog heller inte i någon saffran för att vi inte hade någon. 

Viktigt att tänka på: Tänk på att passa bullarna när dom är i ugnen så att dom inte blir för brända eller för råa. 

Råd och tips: Blanda ingedienser som du kan ha i bullarna för att få en ny och spännande smak. Då kan du t.ex blanda kanel + vaniljsocker + kardemumma tillexempel eller bara ta saffran o.s.v. 

Jag jobbade med: Millie. 

Vi jobbade i kök nummer: 4.

Eftersysslan: Tömma och starta diskmaskinen. 

Utvärdering: Dom blev bra och goda, fast dom blev lite torra bara. Men det spelade knappt någon roll. Konsistensen blev också bra och färgen blev lite ljusbrun, som vi hade förväntat oss. Det blev inte som jag tänkte, på grund utav att jag bara inte trodde det. Storleken blev som en överraskning för att den blev perfekt och jag hade aldrig gjort så små förut, så det blev bra. 

onsdag 19 november 2014

Muffins

Detta gjorde jag: Muffins

Receptet/Hur gjorde jag: Jag följde bara receptet som vi använde fast bytte ut mjölet mot glutenfritt mjöl istället.

Ändringar i receptet: Jag bytte då ut mjölet som jag skrev här ovanför mot ett annat. Jag valde också att bara göra chokladmuffins istället för vanilj eller något annat som jag hade gjort någon gång innan.

Viktigt att tänka på: Håll koll på när dom är i ugnen så att dom inte blir för brända eller inte klara alls. Häll även i rätt mått på ingredienserna så att dom inte kommer att smaka illa eller något när dom är klara.

Råd och tips: Häll i alla smaktillsatser som du vill ha i smeten så att dom kan blandas med varandra och blir en bra kombination.

Jag jobbade med: Millie.

Vi jobbade i kök nummer: 2.

Eftersyssla: Torka borden.

Utvärdering: Dom blev väl bra. Smeten blev väl sådär för att den var ganska svår att röra i och arbeta med. Men muffinsarna blev goda, färgen blev också bra och konsistensen blev superbra den med :). Det blev inte som jag tänkte för trodde att smeten skulle bli bättre och lättare att jobba med men muffinsarna trodde jag skulle bli bra och det blev dom. Överraskningen blev smaken, för att jag älskar verkligen chokladmuffins och eftersom att det var den smaken på muffinsarna så tyckte jag väldigt mycket om dom.

Kycklinggryta med potatis!

Detta gjorde jag: Först så fick vi välja mellan olika metoder att göra med kyckling. Antingen steka, koka, ugnsgrädda, woka eller bryna. Jag valde då att bryna eller lättare sagt steka.

Receptet/Hur gjorde jag: Jag letade upp ett recept på kycklingsoppa på internet, men det blev mera som en gryta. Så att sen hackade vi upp olika grönsaker som vi skulle ha (champinjoner, morot, potatis, äpple och lök) plus kyckling, och la i det i en gryta. Sedan så lät vi det bryna tillsammans ett tag med margarin och curry. Sedan så strödde vi på med andra kryddor och oljor också som t.ex peppar, salt, soya, rapsolja, vatten och massa annat. Sedan lät vi det bryna med lock i ungefär 20 minuter med vispning lite då och då.

Ändringar i receptet: Vi skulle egentligen ha i purjolök i grytan men vi tog vanlig gul lök istället för att vi inte hade någon purjolök och det är mycket godare med vanlig gul lök. Vi halverade även receptet till två personer så att det skulle räcka och inte bli mycket över.

Viktigt att tänka på: Rör i grytan hela tiden för att slippa en bränd yta och botten.

Råd och tips: Smaksätt med lite olika kryddor som du gillar och som du tycker passar till maten du lagar. Rör om lite då och då i grytan också för att skippa att få en bränd botten på själva grytan som du lagar allt i, om det händer så tillsätt med lite vatten. Det räcker med en halv dl i taget. 

Jag jobbade med: Millie.

Vi jobbade i kök nummer: 7.

Eftersysslan: Byta soppåse, tvätten och torka ur kylarna.

Utvärdering: Maten blev helt okej faktiskt, den smakade bra och innehöll dom rätta mängderna med kryddor o.s.v. Kanske att den skulle innehålla lite mera salt och peppar, men det kändes knappt att det behövdes. Det blev ungefär som jag tänkte, vi skötte grytan ganska bra och passade tiderna. Hela grytan blev som en överraskning faktiskt, konsistensen blev bra bara att den skulle innehålla lite mera vatten också för att få den lösare, färgen blev också bra.

onsdag 12 november 2014

Pannkakor

Detta gjorde jag: Pannkakor med sylt.

Receptet/hur gjorde jag: Vi följde bara receptet som stod i matlagningsboken, som vi använde. Men vi skrev av receptet på ett papper eftersom att vi skulle ha en fin glutenfri mjölblandning och då måste man antingen ta lite mera eller mindre av dom andra ingredienserna.
Ändringar i receptet: Vi halverade först receptet till 1-2 personer, och sedan tog vi i lite mera mjöl i smeten än vad det skulle vara, för att få den mer tjockare och fastare för att den skulle kunna stelna på pannan och inte rinna iväg.

Viktigt att tänka på: Passa pannkakorna när dom steks. Stek på medeltemperatur och se till att hälla i dom rätta mängderna i smeten. Dom är klara när dom har fått en gyllenbrun färg på båda sidor.
Råd och tips: Välj lite blandat att ha på pannkakorna, t.ex sylt, grädde, socker o.s.v. Häll även i redigt med smör i början av stekningen för att slippa att hälla i det hela tiden emellan när varje pannkaka ska stekas. 

Jag jobbade med: Miranda. 

Vi jobbade i kök nummer: 3.

Eftersysslan: Byta och slänga soppåsen. 

Utvärdering: Pannkakorna blev bra. Dom var jätte goda, färgen blev bra gyllenbrun som vi hade tänkt oss och konsistensen blev super. Jag trodde inte att dom skulle bli så bra ifrån början för att dom vi gjorde i 6:an smakade inte så mycket så det blev en stor förändring. Överraskningen blev hela pannkakorna, och med det menar jag konsistensen, färgen, smaken o.s.v, och dom kunde inte bli bättre än vad jag tror. :)

onsdag 5 november 2014

Köttfärssås och spaghetti

Detta gjorde jag: Spaghetti och köttfärssås.

Receptet/hur gjorde jag: Jag följde receptet som vi hade till köttfärssåsen, fast jag använde inte riktigt alla kryddor som skulle vara med i och tog i lite mindre av vissa ingredienser. Spaghettin mätte jag inte upp riktigt i något mått för det blir lite svårt så jag tog bara vad jag trodde skulle räcka och lät den koka i kokande vatten under lock i ca 10 minuter.

Ändringar i receptet: Jag tog i lite mindre tomatsås och salt. Jag använde inte alla kryddor i köttfärsreceptet pga att jag tyckte att det räckte med det jag hade lagt i redan när jag provsmakade. Vi tog även olika stegpannor när vi gjorde köttfärssåsen.

Viktigt att tänka på: Rör hela tiden i köttfärsen när den steks så att en inte bryner fast i stekpannan och passa tiden på spaghettin när den kokas så att den inte blir för rå eller för överkokt. 

Råd och tips: Variera med kryddorna och häll i köttfärsen, ta vilka kryddor du vill och smaka efter hela tiden så att du verkligen gillar det och kommer kunna äta det.

Jag jobbade med: Linnea.

Vi jobbade i kök nummer: 4.

Eftersysslan: Tömma o starta diskmaskinen.

Utvärdering: Spaghettin blev bra och god. Men köttfärsen smakade inte så mycket när den var klar, kanske att jag skulle ha haft i lite mera av kryddorna och smakat lite oftare än vad jag gjorde. Det blev som jag tänkte, men trodde köttfärsen skulle bli bättre, men men sånt händer. Överraskningen blev spaghettin fast också köttfärsen när man åt den med ketchup för att då kände man knappt den gamla smaken :).


tisdag 21 oktober 2014

Kanelbullar

Detta gjorde jag: Kanelbullar.

Receptet/Hur gjorde jag: Jag följde bara receptet som står här nedan. Fast jag gjorde inte fyllningen som det stod, utan jag bara strödde på ingedienserna (socker, margarin, kanel och vaniljsocker) på degen och sedan rullade ihop den som jag själv ville.

Ändringar i receptet: Jag hällde i lite mindre av ingredienserna i degen eller lättare sagt delade receptet lite, för att jag jobbade själv pga att jag skulle ha ett annat mjöl än dom andra.

Viktigt att tänka på: Passa bullarna när dom jäser under bakduken och ligger inne i ugnen för att dom inte ska bli förstörda brända eller inte klara. Tänk även på att hälla i rätt mängd med ingredienser i bulldegen. 

Råd och tips: Man kan blanda i både vanilj och kanel i bulldegen om man vill. Men man får känna efter smaken och vad man gillar. Prova också någon gång att göra en egen fyllning istället för att följa något recept till en fyllning som redan finns. Man kan också strö på med en krossad och vispad  äggula och pärlsocker på bullarna om man gillar det.

Jag jobbade med: Mig själv.

Jag jobbade i kök nummer: 6.

Eftersysslan: Ställa upp alla stolar på bordet. 

Utvärdering: Dom blev bra och goda, konsistensen blev superbra och färgen blev gyllenbrun och glänste. Det blev inte som jag tänkte för att jag trodde att dom inte skulle bli så bra som dom blev för att dom förra för två år sedan blev alldeles för torra och konstiga. Smaken på bullarna blev som en överraskning, men jag kanske skulle hällt i lite mera av fyllningen i för att jag vågade inte ta så mycket. Men smaken blev även bra för det.







onsdag 8 oktober 2014

Ris, kyckling och wokade grönsaker.

Detta gjorde jag: Stekt kyckling, ris, wokade grönsaker och sås.
Receptet/Hur gjorde jag: Först satte vi på riset på en platta och lät det ligga med lock på högsta temperatur i början men sedan så ändrade vi till medeltemperatur. Sedan började vi med woken och hackade och blandade i grönsakerna som skulle användas och det var majs, bönor, morot, blomkål och lök. Efter det stekte vi kycklingen i en stekpanna och kryddade lite. Tillsist så gjorde vi sås som Innehöll lite olika ingredienser.

Ändringar i receptet: Vi använde/följde inget recept. Så vi kunde inte göra några ändringar.

Viktigt att tänka på: Rör om i riset och dom wokade grönsakerna ganska ofta. Rör i kycklingen också lite då och då för att slippa att den blir för över stekt eller bränd. Blir den det, kan den bli torr och saften/vätskan i kycklingen kan då också stekas bort eller försvinna.

Råd och tips: Krydda maten med olika sojor och kryddor (känn efter själv), det finns många kryddor och olika sojor att välja på.

Jag jobbade med: Mattias.

Vi jobbade i kök nummer: 5.

Eftersysslan: Sopa golvet. 

Utvärdering: Maten blev bra och god förutom woken som inte blev så god eller bra, för att majsen smakade ingenting och vissa av grönsakerna blev inte ens klara och var hårda. Men riset smakade bra och kycklingen fick en bra konsistens och färg tillslut. Det blev ungefär som jag tänkte, men jag trodde grönsakerna skulle bli godare för att dom brukar bli godare om jag gör det någon annanstans . Kycklingen blev som en överraskning för att den smakade bäst och fick finast färg o.s.v.

onsdag 17 september 2014

Köttbullar

Detta gjorde jag: Kötbullar, potatis, sås och grönsaker.

Receptet/Hur gjorde jag: Vi följde receptet som det stod. Fast vi tog i lite mindre av ingredienserna till köttbulles receptet och vi kokade även till lite grönsaker som var morot och hällde i det tillsammans med potatisen, medan den låg och kokade i en gryta med lock, men sedan tog vi av det när det började att bubbla över. I slutet gjorde vi även en liten sås till maten för att den inte skulle bli så torr och för att den skulle bli godare.



Ändringar i receptet: Vi tog i maizena mjöl istället för vetemjöl i såsen för att jag kan inte äta det mjölet. Vi tog även i lite mindre av ingredienserna till köttbullarna som jag skrev där uppe!! 

Viktigt att tänka på: Passa köttbullarna när dom steker för att annars kan dom fastna i stekpannan som våra höll på att göra men vi lyckades få dom att inte göra det i sista sekund. Rör även om i såsen hela tiden när den kokas på spisen så att inte den också fastnar eller bränns när den är klar.

Råd och tips: Häll i några extra kryddor till såsen mer än salt och peppar. Prova er fram precis som vi gjorde och det gick bra, och vi lyckades. Gör lika stor form på alla köttbullarna så att du vet när dom är klar och att dom ungefär blir klara samtidigt som varandra.

Jag jobbade med: Millie och Filip 

Vi jobbade i kök nummer: 4

Eftersysslan: Tömma och starta diskmaskinen. 

Utvärdering: Maten blev bra och det var gott. Köttbullarna blev klara och fick en brun fin färg. Det blev som jag tänkte men jag trodde inte att såsen skulle bli så bra som den blev för att jag brukar aldrig göra någon sås. Såsen blev som en överraskning med smakerna när vi ändån bara prövade oss fram utan recept o.s.v.



onsdag 10 september 2014

Falukorv

1. Detta gjorde jag: Kokta grönsaker och stekt falukorv.

2. Receptet/Hur gjorde jag: Det fanns inget recept, så att vi kunde inte följa något speciellt papper eller någon speciell bok.

3. Ändringar i receptet: Eftersom att vi inte hade något recept så kunde vi inte göra några ändringar
direkt men vi fick välja vad vi ville ha för grönsaker och då valde vi att bara ta blomkål och bönor för att det var det vi ville prova och ha.

4. Viktigt att tänka på: Häll i grönsakerna när vattnet kokar och lägg på ett lock. Låt korven steka färdigt och passa den för att få den rätta färgen och rätta konsistensen.

5. Råd & tips: Smaksätt grönsakerna med salt eller någon soya för att få den bästa smaken. Om man inte har i något minskar risken att den blir god och bra.

6. Jag jobbade med: Nathalie.

7: Vi jobbade i kök nummer: 4.

8. Eftersyssla: Tömma och starta diskmaskinen.

9. Utvärdering: Maten blev bra, falukorven blev färdig och fick en glänsande färg, och grönsakerna blev bra och smakade gott. Det blev som jag tänkte för att falukorv brukar bli samma när man steker som hela tiden förutom om man inte steker dom för kort tid eller för lång tid. Överraskningen blev hela maträtten helt enkelt pga att den var ganska enkel att laga och att jag har lagat den förr, så att jag vet hur vi skulle göra och det var därför som den blev bra och fick en bra färg, konsistens och smak m.m.

onsdag 3 september 2014

Frallor/baguetter

1. Detta gjorde jag: Frallor/baguetter

2. Receptet/Hur gjorde jag: Jag följde receptet och här nedan kommer en bild på det senare. Vi bytte bara ut mjölet emot ett annat mjöl och sedan så halverade vi receptet eftersom att den jag jobbade och jag gjorde olika, och behövde då inte ha i lika mycket och samma av varje ingrediens.
3. Ändringar i receptet: Vi tog i torrjäst istället för vanlig jäst för att det var lättare. Vi delade även receptet i två som jag skrev dör uppe👆för att vi inte gjorde samma.

4. Viktigt att tänka på: Låt dom jäsa så länge som dom ska eller längre för att dom ska kunna bli klara och inte degiga. Och när dom kommer ut ur ugnen så ska dom direkt av plåten och så kan man knacka på dom på undersidan för att se om dom är klara och då ska dom låta ihåliga och ha en brun glansig färg. 

5. Råd och tips: Pensla frallorna efter dom har jäst andra gången och lägg på några olika frön vad du känner för. T.ex solrosfrön, linfrön eller sesamfrön o.s.v eller allihopa. Du kan ta olika frön på olika frallor eller på samma. 

6. Jag jobbade med: Nathalie 

7. Jag jobbade i kök nummer: 4

8. Eftersyssla: Tömma och starta diskmaskinen.

9. Utvärdering: Dom blev bra och smakade bra, fast dom blev bara lite hårda i konsistensen och fick direkt ingen speciell färg. Ja dom blev som jag tänkte för att vi har gjort frallor förr med och då blev dom ungefär likadana som nu. Överraskningen var fröna på frallorna för att dom gjorde att frallorna fick mera smak och såg godare ut.

onsdag 27 augusti 2014

Fikabullar

Detta gjorde jag: Fikabullar.

Receptet/Hur gjorde jag: Jag kollade bara på receptet som vi använde oss av och la på några fröer också för att jag ville ha det, för att dom såg bättre ut då :).

Ändringar i receptet: Jag gjorde hälften av receptet istället för hela för att jag gjorde en egen deg och den jag jobbade med gjorde en annan deg. För att om jag hade gjort hela hade jag fått ganska många så att jag tyckte att halva hade räckt och det gjorde det.

Viktigt att tänka på: Kolla på bullarna ganska ofta när dom är i ugnen om dom är klara eller inte. Sätt gärna på en tidtagare på mobilen eller kolla på klockan på väggen så att du verkligen har koll. 

Tips och råd: Börja med lite av mjölet i början och häll sedan i resten. Häll på massa med frön på frallorna och knacka på undersidan på frallorna och se om dom är klara när dom har gräddats sin tid som dom skulle i ugnen.

Jag jobbade med: Nathalie.

Jag jobbade i kök nummer: 4.

Eftersyssla: Ta ut och in diskmaskinen.

Utvärdering: Dom blev ganska bra och goda. Det blev inte som jag tänkt mig, för att jag hade aldrig gjort dessa någon gång som jag kan minnas och visste inte direkt hur dom skulle se ut. Det blev ingen speciell överraskning, förutom smaken som blev jättegod och som jag blev jätte nöjd över.

torsdag 10 april 2014

Vid vilken temperatur koagulerar ägget??

Vid vilken temperatur koagulerade äggvitan enligt din undersökning? 

-   Mitt ägg koagulerade ungefär vid 47 grader.


2. I undersökningen bör du använda samma termometer hela tiden. Varför är detta viktig för undersökningen? Motivera.

- Vi använde samma termometer hela tiden, för att vi skulle få den rätta temperaturen. För att om man har olika termometrar så kanske man inte får dom rätta graderna. T.ex. om man först sätter i en termometer i ett experiment där man ska mäta graderna, så kanske den visar en grad, och då kan man ju inte ta upp den för att om man sedan sätter i en ny termometer efter det så visar ju inte den samma grad för att då kanske experimentet redan är klart när man sätter i den och då vet man ju inte den riktiga graden. 


3. Vad hade du ändrat på om du gjort om undersökningen? Ge tre olika förslag där du motiverar hur du kan förfina undersökningen så att den ger ett mer pålitligt resultat.

Att man kanske ska ha den rätta temperaturen på vattnet, för att vi kanske tog kallt vatten nu, och då kanske det hade varit bättre om vi tog varmt vatten istället, så kanske experimentet hade gått snabbare, lättare eller smidigare. 

  Att man kanske skulle prova att lägga i hela ägget i bägaren, istället för att knäcka det och bara hälla i äggvitan. För att då kanske det hade blivet lite mera annorlunda och även där smidigare. För att då hade experimentet gått mkt fortare än när vi bara hällde i äggvitan. För att vissa i klassen hällde i hela ägget i bägaren och det verkade att gå bra det också.

Att man kanske skulle prova att ha på den högsta temperaturen på värmeplattan. Vi kunde provat att haft den högsta graden hela tiden, istället för att höja graderna efter typ var tredje minut. Äggvitan hade då också kanske stelnat snabbare på den högsta graden och själva experimentet bade nog också gått mkt fortare.


4. Ge ett exempel på en begränsning som din undersökning har för att du skall kunna dra en exakt slutsats om vilken temperatur som äggvitan koagulerar. 

måndag 24 mars 2014

Laborationsplanering

Material: Ett ägg, en sked, värmeplatta, en bägare, vatten och en termometer. 


Genomförande: Först så häller jag i vatten i en bägare och sätter på den på en värmeplatta, sedan så knäcker jag ägget, så att jag bara får i äggvitan i bägaren och lägger i en termometer i bägaren. Sedan så sätter jag på värmeplattan och ser vad som händer. Efter det så kollar jag temperaturen på termometern var 5 minut, och när jag tror att äggvitan har stelnat tar jag upp den med en sked och kollar på vilken grad äggvitan stelnade...


Hypotes: Jag tror att äggvitan stelnar vid 72 grader.


Varför vill jag göra laborationen på detta sättet?? Jag vill göra laborationen på detta sättet för att jag tror att det är lättast och för att man får reda noga på vad som händer, men också för att jag har gjort det så detaljerat så att man förstår.


Felkällor som kan hända?? Om det händer några felkällor eller något t.ex. om det händer något med ägget när jag har knäckt det och får i äggvitan och lite av äggulan, som jag inte ska ha med (äggulan) så tar jag bara ett nytt ägg, eller så tar jag fort upp den äggulan som kom med, med en sked. Eller om det är fel på termometern eller om jag märker att den är sönder eller inte fungerar så tar jag bara en ny termometer och lägger i.


Risker som kan hända?? Några risker som kan hända när jag genomför laborationen är kanske att jag bränner mig på värmeplattan på något sätt och då kan jag ta ett papper med kallt vatten och lägga på där jag brände mig.

lördag 1 mars 2014

No och so prov

Nu startas det upp med en ny skolvecka. Det kommer att bli en hel del läxor och prov som t.ex. ett no prov om kemi och ett so prov om historia och sen så kommer väl det att komma någon mer läxa tror jag men nu måste jag öva så hej då!!

torsdag 13 februari 2014

Matbrist

1. Ge exempel på mat som är rik på proteiner, fetter, vitaminer och respektive kolhydrater...

Proteiner: Kött, fisk, ägg, mjölk och ost men också i t.ex. Sojabönor och ärtor.

Fetter: Smör, grädde, ost, korv, fläsk och fet fisk samt i margarin och olika matoljor.

Vitaminer: Grönsaker och frukt.

Kolhydrater: Bröd, pasta, potatis, grönsaker och frukt.

2. Vilka är skillnaderna på olika typer av kolhydrater??
Stärkelse, cellulosa och socker.

3. Vad menas med tallriksmodellen?? Vad använder man den till??
Det är en modell som visar ungefär hur stor andel av olika livsmedel vi borde äta. Den delar in tallriken i tre olika stora bitar på hur mycket vi borde äta, mest av allt behöver vi äta mat som potatis, ris eller pasta, men också ganska mycket grönsaker. Däremot behöver vi inte äta så mycket av kött, fisk, ägg eller bönor.

4. Vad händer i kroppen om man får i sig för lite energi??
Man kan bli trött och orkar inte göra något. Man blir hängig och känner sig inte så frisk och kry.

5. Vad händer i kroppen om man får i sig för lite näring??
Man kan få näringsbrist, men så kan man också få för lite vätska i kroppen.

6. Varför blir man hungrig??
När man inte har ätit på länge så kan man bli hungrig. Man blir hungrig när magsäcken är tom. Känslan an hunger uppstår genom att hjärnan känner av en låg nivå av glukos i blodet.






tisdag 11 februari 2014

Bild

Hej! Sitter nu här utanför bildsalen och slöjdsalen, för att jag snart ska ha bild. På bilden så håller vi på med ansiktsmålningar, självporträtt och ansiktsuttryck m.m. 

måndag 3 februari 2014

Experiment 

Material: Tre glas (olika stora), tändsticksask, ett stearinljus, vatten, ett fat och karamellfärg.

Hur gör man: Första av allt så fyllde vi fatet med vatten och hällde i några droppar karamellfärg. Sedan så satte vi ett ljus på fatet i vattnet (med karamellfärgen) och tände ljuset, sedan så satte vi över de minsta glaset över det tända ljuset och sedan så väntade vi och kollade vad som hände....!! Vi gjorde sedan samma sak med det medelstora och det stora glaset. 

Hypotes: Jag trodde att ljuset skulle släckas. 

Resultat: Ljuset släcktes och efter ljuset hade släckts så lyftes vattnet upp i glaset som stod upp och ner.

Slutsats: Jag har lärt mig att göra ett nytt experiment. 
Det tog...sekunder för ljuset att släckas i det...

Stora glaset: 20 sekunder

Medelstora glaset: 6 sekunder

Lilla glaset: 4 sekunder


fredag 31 januari 2014

No uppgifter...

Idag har vi haft no, jag har lärt mig lite mera än vad jag kunde innan som att skriva kemiska tecken för olika grundämnen och vad det är för skillnad på en kemisk förening och en blandning :) och vad som är icke - kemiska ämnen och vilka som är kemiska ämnen :)

måndag 13 januari 2014

Framställa järnsulfid

Material: Brännare, 2 svårsmälta provrör, provrörshållare, skyddande skiva, magnet. Kemikalier - svavelpulver och järnpulver.

Utförande: 
Jag blandar järnpulver med svavelpulver (1 cm järnpulver och 2 cm svavelpulver) och  blandar runt noga. Upphetta blandningen på värmeplattan. Avbryt uppvärmning när det börjar glöda. Knacka sedan ut det som har bildats, undersök det nya ämnet.

Resultat: När vi satte på provröret med blandningen (svavel och järnet) på brännmaskinen började det efter en stund att glöda i provröret, och efter en stund så började blandningen att bli en svart klump som blev magnetisk och även ett nytt ämne som heter Järnsulfid.

Slutsats: Järnpulver är magnetiskt före och efter experiment.

Järn + Svavel = Järnsulfid (kemisk förening) 

Fe + S = Fes

torsdag 9 januari 2014

Vilken burk smäller först??

Material: Burkar, brustabletter och vatten i olika temperaturer.

Utförande: Jag ska sätta en bit brustablett i varje burk. Det är olika temperaturer på vattnet. 

Hypotes: Jag tror att den burken med det varma vattnet smäller först, bara för att molekylerna rör sig snabbare än i kallt vatten. 

Slutsats: Brustabletten löser sig snabbare i varmt vatten och sämst i kallt vatten. När Brustabletten löser sig bildas en gas.

Resultat: Burken med det kalla vattnet tog 10 sekunder, burken med det ljumna vattnet tog 8 sekunder och burken med det varma vattnet smällde först med 5 sekunder.