Proteiner: Kött, fisk, ägg, mjölk och ost men också i t.ex. Sojabönor och ärtor.
Vitaminer: Grönsaker och frukt.
Kolhydrater: Bröd, pasta, potatis, grönsaker och frukt.
2. Vilka är skillnaderna på olika typer av kolhydrater??
Stärkelse, cellulosa och socker.
3. Vad menas med tallriksmodellen?? Vad använder man den till??
Det är en modell som visar ungefär hur stor andel av olika livsmedel vi borde äta. Den delar in tallriken i tre olika stora bitar på hur mycket vi borde äta, mest av allt behöver vi äta mat som potatis, ris eller pasta, men också ganska mycket grönsaker. Däremot behöver vi inte äta så mycket av kött, fisk, ägg eller bönor.
4. Vad händer i kroppen om man får i sig för lite energi??
Man kan bli trött och orkar inte göra något. Man blir hängig och känner sig inte så frisk och kry.
5. Vad händer i kroppen om man får i sig för lite näring??
Man kan få näringsbrist, men så kan man också få för lite vätska i kroppen.
6. Varför blir man hungrig??
När man inte har ätit på länge så kan man bli hungrig. Man blir hungrig när magsäcken är tom. Känslan an hunger uppstår genom att hjärnan känner av en låg nivå av glukos i blodet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar