onsdag 27 maj 2015

Köttfärssoppa med fröbullar

Detta gjorde jag: Köttfärssoppa och fröbullar.

Receptet/hur gjorde jag: 
Ändringar i receptet: Använde ett annat recept till bullarna, men annars var det inga ändringar.

Viktigt att tänka på: Du ska fräsa purjolöken och köttfärsen på svag värme innan resten av grönsakerna och ingedienserna läggs i.

Råd och tips: Vi använde buljongpulver istället för buljongtärning, så att det kan man ta istället. Om man vill ha andra godare och mera smak på soppan kan man ta i mera kryddor än salt och peppar som vi använde. 

Jag jobbade med: Emil.

Jobbade i kök nummer: 4.

Eftersysslan: Tömma och starta diskmaskinen. 

Utvärdering: Soppan blev jättegod tyckte jag. Jag tyckte att vi tog i perfekt med ingredienser och den blev bara jättebra. Frallorna blev dessutom inte klara, de var inte färdiga i mitten utan lite degiga och de såg inte så goda ut heller. Det blev nästan som jag tänkte med soppan, men frallorna blev inte som jag tänkte, de blev inte bra eller goda. Soppan blev som en överraskning idag. 

onsdag 11 mars 2015

Smulpaj med havregryn

Detta gjorde jag: Smulpaj med havregryn och blåbär, vinbär och jordgubbar.

Receptet/hur gjorde jag: Vi hade ett recept som vi gick efter och följde, och då började vi med att sätta på ugnen på 225 grader och började sedan med att smöra en form med margarin. Sedan så hällde vi på tre olika sorters bär i formen och blandade mjöl, havregryn, socker och smör i en bunke och sedan la vi på det på bären i formen. Efter det så ställde vi i formen i ugnen i 20 minuter. Medan pajen vad i ugnen gjorde vi en vaniljsås, och först så blandade vi ägg, mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull och ställde den på spisen. Efter ett tag sänkte vi plattan och vispade tills den blev tjock och hällde då i vaniljsocker. Efter det var vi klara.

Ändringar i receptet: Vi tog glutenfritt mjöl och glutenfritt havregryn istället för det andra vanliga. 

Viktigt att tänka på: Passa pajen när den är i ugnen så den inte blir allt för bränd eller för mjuk, och tänk på att den ska stelna lite när den har kommit ut. Tänk också på att när man gör vaniljsåsen till så tänk på att vispa hela tiden för att den inte ska koka, brännas eller att det ska komma upp bruna saker på ytan.

Råd & tips: Häll i olika bär i pajen så att det blir lite skiftande. Du kan ta t.ex blåbär, vinbär, jordgubbar, hallon och mer. 

Jag jobbade med: Millie.

Vi jobbade i kök nummer: 4.

Eftersysslan: Tömma och starta diskmaskinen.

Utvärdering: Pajen blev sådär. Konsistensen blev lite för mjuk, den stelnade aldrig. Men färgen blev jättebra, men bären var lite sura och beska efter ett tag när man hade ätit lite. Det blev inte som jag tänkte för att trodde att den skulle bli bättre än vad den blev. Jordgubbarna blev som en överraskning för att dom smakade mycket bättre än vad vi trodde att dom skulle göra så att det blev jättebra. 

onsdag 4 mars 2015

Panerad fisk

Detta gjorde jag: Panerad fisk och ris + grönsaker och kall sås.

Receptet/hur gjorde jag: Vi använde inget receptet för att vi bara provade oss fram. Först så hällde vi i vatten i en gryta och ställde den på en platta och lite senare när det hade börjat koka hällde vi i riset med lite salt. Sedan så började vi att göra grönsakerna som var morot, blomkål och bönor. Vi hackade och skalade och sedan la dom i en gryta med lock och lät det koka på en platta. Efter det gjorde vi fisken. Vi panerade den med ströbröd och la i den i en stekpanna med citronpeppar och sedan lät den puttra lite lätt i ca 10 minuter. Tillsist så gjorde vi en sås som innehöll crème fraich och gräslök. 
Ändringar i receptet: Jag använde majsmjöl istället för ströbröd. Vi använde även inget recept så att vi kunde inte göra några så stora ändringar. 

Viktigt att tänka på: När fisken låter puttrande och ett litet ljus i stekpannan är den perfekt när den steks. Man ska även tänka på att krydda ordentligt så att det blir någon smak och passa fisken när den steks så att den inte fastnar eller blir för bränd. När fisken är klar så måste den vara vit rakt igenom när man skär i den och sedan måste den vara lite gyllenbrun. 

Råd & tips: Krydda med lite olika kryddor vad du känner för, och prova dig fram när du lagar mat så kanske det blir bra ändå än om du följer det riktiga receptet.

Jag jobbade med: Millie och Nathalie.

Vi jobbade i kök nummer: 2.

Eftersysslan: Torka av borden.

Utvärdering: Maten blev bra. Fisken blev perfekt och jätte god. Konsistensen blev bra och även färgen. Såsen blev också jättebra och lyckad. Grönsakerna skulle nog saltas lite mera för att få en godare smak o.s.v. Riset skulle också saltas lite till. Men i helhet blev allt jättebra tillsammans. Det blev inte som jag tänkte för att jag trodde att det skulle bli värre än vad det blev. Fisken blev som en överraskning. 

onsdag 25 februari 2015

Bikarbonatsfrallor

Detta gjorde jag: Bikarbonatsfrallor.

Receptet/hur gjorde jag:
Ändringar i receptet: Jag använde ett annat recept på grund utav att jag inte kunde använda det första receptet. Då blev det även andra mjöl o.s.v.

Viktigt att tänka på: Följ receptet noga så att konsistensen på bullarna blir bra och att dom inte blir för hårda eller mjuka sedan när dom ska in i ugnen. 

Råd & tips: Ni kan dekorera med flera olika frön om ni vill. Jag använde inga frön på grund utav att jag glömde och tänkte inte på det. 

Jag jobbade med: Mig själv.

Jag jobbade i kök nummer: 3.

Eftersysslan: Byta och slänga soppåsen.

Utvärdering: Bullarna blev sådär. Dom smakade lite konstigt, men dom gick ändån att äta. Konsistensen blev bra men färgen blev inte heller så bra. Det blev inte som jag tänkte för att förra gången jag gjorde dessa så blev dom mycket bättre. Det blev inte speciellt någon överraskning.

onsdag 4 februari 2015

Semlebullar :)

Detta gjorde jag: Semlebullar.

Receptet hur gjorde jag: Jag använde mig av ett recept där jag först skulle blanda smör (margarin) och mjölk i en kastrull till 45 grader. När det var klart så lät jag det svalna lite och sedan så hällde jag i det i en bunke tillsammans med jäst. Sedan så blanda jag i socker, salt, mjöl och fiberhusk. Sedan så lät jag degen jäsa under bakduk i 10 minuter och sedan så gjorde jag dom runda som bullar och lät dom jäsa igen i 20 minuter. Efter det så penslade jag på ägg och satte in dom i ugnen. Efter ca 6 - 10 minuter var dom klara. 

Ändringar i receptet: Jag gjorde glutenfria och då använde jag ett annat recept och ett annat mjöl för att dom skulle bli bra. Jag hade även inne dom i ugnen längre än vad dom skulle. 

Viktigt att tänka på: Passa bullarna när dom är i ugnen för att dom inte ska bli för brända eller för kletiga. Häll även i dom rätta mängderna med mjöl och jäst för att dom inte ska bli för hårda. Låt bullarna också jäsa för att dom ska bli större och bättre.

Råd och tips: Gör vad du vill med degen. Du kan göra den till vanliga kanel och vaniljbullar, eller så kan du göra dom till Semlebullar som jag gjorde idag. 

Jag jobbade med: Abdi.

Vi jobbade i kök nummer: 5.

Eftersysslan: Sopa golvet.

Utvärdering: Bullarna blev jättebra. Dom fick färg för en gångs skull för att det brukar dom inte få när jag har gjort dom förr. Konsistensen blev också jättebra, dom blev exakt klara o.s.v. Det blev verkligen inte som jag hade tänkt för att trodde inte att dom skulle bli så bra som dom blev. Färgen på bullarna blev som en överraskning. 

onsdag 28 januari 2015

Bilder till fiskgratängen :)

Fiskgratäng

Detta gjorde jag: Fiskgratäng med ugnsbakad potatis och morot. 

Receptet/Hur gjorde jag: Vi använde oss av ett recept. Där skulle vi först sätta ugnen på 200* och sedan så skulle vi smörja en ugnsbakad form med smör. Efter det skulle vi ta och hacka lök och lägga i formen och sedan så la vi i fisken i formen och pressade citronsaft. Sedan så kryddade vi med lite olika kryddor och blandade lätt crème fraich med mjölk och hällde över och sedan så la vi även på lite riven ost och satte in det i ugnen i 20 min ungefär. Recept kommer där👇...
När vi hade satt in fisken skulle vi göra tillsatsen som skulle vara potatis och morot. Så att först skalade vi potatisarna och moroten och smörjde en ugnsbakad likadan form som vi gjorde med fisken. Efter det så strödde vi på med lite salt och sedan in i ugnen på ca 30 minuter.

Ändringar i receptet: Vi följde receptet hela tiden tyckte jag, fast det skulle vara i en nypa dragon som en av kryddorna, men det sket vi i för att vi var inte så förtjusta i det.

Viktigt att tänka på: Håll reda på tiden hela tiden när maten är i ugnen. För att annars kan det kanske bli för bränt eller kanske för rått, och rå fisk är ju inte bra :( Det är viktigt att hålla reda på tiden för att inte heller få en för torr eller en för mjuk potatis som vi fick :).

Råd och tips: Gör vad ni vill med tillsatsen till fisken. Ni kan ta potatis och grönsaker och koka i en kastrull, ni kan annars steka ingredienserna eller kanske ugnsbaka dom. 

Jag jobbade med: Abdi.

Vi jobbade i kök nummer: 3.

Eftersysslan: Slänga och byta soppåsen.

Utvärdering: Maten blev jättebra, fast potatisen kanske blev aningen för torr som jag skrev däruppe innan. Fisken var god och fick en bra gyllenbrun färg och konsistens. Moroten blev också jättebra den smakade bra och såg bra ut. Det blev verkligen INTE som jag tänkte, för att jag har aldrig lagat fisk före så trodde inte att den skulle bli så bra som den blev :). Allt förutom potatisen blev som en överraskning tyckte jag, men jag är ändån jättenöjd över arbetet. 

onsdag 21 januari 2015

Wokade grönsaker :)

Detta gjorde jag: Wokade grönsaker.

Receptet/Hur gjorde jag: Först så hämtade jag och hakade ner grönsaker som jag skulle ha, och det var morot, broccoli, champinjoner, ärtor, bönor, majs och blomkål. Sedan blandade jag i dom i en gryta och satte på spisen. Efter det rörde jag och blandade i salt och soya och lät det puttra i ungefär 5 minuter. 

Ändringar i receptet: Vi använde inget recept så att jag chansade bara mig till.

Viktigt att tänka på: Rör hela tiden i grytan så att det inte bränner fast för att det fick jag vara med om. Ta också inte i för mycket soya så att den tar över smaken.

Råd och tips: Blanda i flera olika ingredienser och sedan olika soyor och kryddor.

Jag jobbade med: Emil.

Jag jobbade i kök nummer: 7.

Eftersysslan: Torka ur kylarna och tvätten.

Utvärdering: Maten blev god. Det blev inte som jag tänkte för att trodde inte att det skulle bli s

å bra som det blev. Allt blev som en överraskning med konsistensen och färgen o.s.v.