onsdag 11 mars 2015

Smulpaj med havregryn

Detta gjorde jag: Smulpaj med havregryn och blåbär, vinbär och jordgubbar.

Receptet/hur gjorde jag: Vi hade ett recept som vi gick efter och följde, och då började vi med att sätta på ugnen på 225 grader och började sedan med att smöra en form med margarin. Sedan så hällde vi på tre olika sorters bär i formen och blandade mjöl, havregryn, socker och smör i en bunke och sedan la vi på det på bären i formen. Efter det så ställde vi i formen i ugnen i 20 minuter. Medan pajen vad i ugnen gjorde vi en vaniljsås, och först så blandade vi ägg, mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull och ställde den på spisen. Efter ett tag sänkte vi plattan och vispade tills den blev tjock och hällde då i vaniljsocker. Efter det var vi klara.

Ändringar i receptet: Vi tog glutenfritt mjöl och glutenfritt havregryn istället för det andra vanliga. 

Viktigt att tänka på: Passa pajen när den är i ugnen så den inte blir allt för bränd eller för mjuk, och tänk på att den ska stelna lite när den har kommit ut. Tänk också på att när man gör vaniljsåsen till så tänk på att vispa hela tiden för att den inte ska koka, brännas eller att det ska komma upp bruna saker på ytan.

Råd & tips: Häll i olika bär i pajen så att det blir lite skiftande. Du kan ta t.ex blåbär, vinbär, jordgubbar, hallon och mer. 

Jag jobbade med: Millie.

Vi jobbade i kök nummer: 4.

Eftersysslan: Tömma och starta diskmaskinen.

Utvärdering: Pajen blev sådär. Konsistensen blev lite för mjuk, den stelnade aldrig. Men färgen blev jättebra, men bären var lite sura och beska efter ett tag när man hade ätit lite. Det blev inte som jag tänkte för att trodde att den skulle bli bättre än vad den blev. Jordgubbarna blev som en överraskning för att dom smakade mycket bättre än vad vi trodde att dom skulle göra så att det blev jättebra. 

onsdag 4 mars 2015

Panerad fisk

Detta gjorde jag: Panerad fisk och ris + grönsaker och kall sås.

Receptet/hur gjorde jag: Vi använde inget receptet för att vi bara provade oss fram. Först så hällde vi i vatten i en gryta och ställde den på en platta och lite senare när det hade börjat koka hällde vi i riset med lite salt. Sedan så började vi att göra grönsakerna som var morot, blomkål och bönor. Vi hackade och skalade och sedan la dom i en gryta med lock och lät det koka på en platta. Efter det gjorde vi fisken. Vi panerade den med ströbröd och la i den i en stekpanna med citronpeppar och sedan lät den puttra lite lätt i ca 10 minuter. Tillsist så gjorde vi en sås som innehöll crème fraich och gräslök. 
Ändringar i receptet: Jag använde majsmjöl istället för ströbröd. Vi använde även inget recept så att vi kunde inte göra några så stora ändringar. 

Viktigt att tänka på: När fisken låter puttrande och ett litet ljus i stekpannan är den perfekt när den steks. Man ska även tänka på att krydda ordentligt så att det blir någon smak och passa fisken när den steks så att den inte fastnar eller blir för bränd. När fisken är klar så måste den vara vit rakt igenom när man skär i den och sedan måste den vara lite gyllenbrun. 

Råd & tips: Krydda med lite olika kryddor vad du känner för, och prova dig fram när du lagar mat så kanske det blir bra ändå än om du följer det riktiga receptet.

Jag jobbade med: Millie och Nathalie.

Vi jobbade i kök nummer: 2.

Eftersysslan: Torka av borden.

Utvärdering: Maten blev bra. Fisken blev perfekt och jätte god. Konsistensen blev bra och även färgen. Såsen blev också jättebra och lyckad. Grönsakerna skulle nog saltas lite mera för att få en godare smak o.s.v. Riset skulle också saltas lite till. Men i helhet blev allt jättebra tillsammans. Det blev inte som jag tänkte för att jag trodde att det skulle bli värre än vad det blev. Fisken blev som en överraskning.